استویا چیست و موارد استفاده آن کدامند؟ | بیماری

: استویا چیه و موارد استفاده اون کدوما هستن؟

: استویا شاید در میان مواد غذائی منحصر به فرد باشه، چون واسه چیزی که انجام نمی ده، ارزشمنده. این ماده غذایی کالری اضافه نمی کنه. بر خلاف بقیه جایگزینای شکر، استویا از یه گیاه گرفته شده. در مورد تاثیر اون به عنوان کمک به کاهش وزن یا اندازه گیری رژیم غذایی مناسب واسه افراد گرفتار به دیابت، سوالاتی هست. در ادامه با دکتر سلام همراه باشین

گیاه استویا بخشی از خونواده Asteraceaeه که مربوط به گل آفتابگردان و یه جور گیاه دیگربه نام ragweedه. چند گونه استویا به نام Candyleaf بومی ایالات نیومکزیکو، آریزونا و تگزاس هستن. اما گونه های گرانبهای، Stevia rebaudiana ، در پاراگوئه و برزیل رشد میکنن، جایی که صدها ساله مردم از برگای بوته استویا استفاده می کنن تا غذا رو شیرین کنن.

برگای این گیاه به عنوان گیاه شیرین به وسیله جمعیت بومی شناخته شده و برگ این گیاه استفاده زیادی داشته. در طب سنتی در این مناطق، استویا به عنوان یه درمان واسه سوختگی، کولیک یا قولنج، مشکلات معده و بعضی وقتا به عنوان پیشگیری از بارداری استفاده میشد. برگا هم به عنوان یه درمان شیرین به تنهایی جویده می شن.

بیشتر از یه دهه زمان برد تا Bertoni گیاه واقعی رو پیدا کنه که منتهی به تشخیص گیاهی بسیار نادر شد. در همون زمان، مزارع بیشتری شروع به پرورش و برداشت گیاه استویا کردن. استویا به سرعت از گیاهی در حال رشد در مناطق وحشی، تبدیل به گیاهی شد که در مناطق جور واجور به طور زیادی در دسترسه.

جایگزینی واسه شکر

امروزه استویا بخشی از مرکز تجارت جانشین شکر است. طبق اداره غذا و داروی آمریکا یاFDA steviol glycosides با خلوص بالا، یا عصاره گیاه استویا کلا واسه استفاده در غذا ایمن در نظر گرفته می شه. از طرف دیگه، FDA اعلام کرد که برگ استویا و استویای خام کلا به عنوان بی خطر (GRAS) شناخته نشده و تایید FDA واسه استفاده در غذا رو ندارن.

وزارت کشاورزی آمریکا تخمین می زنه آمریکاییا از سال ۱۹۷۰ تا سال ۲۰۰۰ هر ساله قند بیشتری به رژیم غذایی خود اضافه می کنن. وقتی که آمریکاییا شکر اضافه رو کم کردن، شروع به به کار گیری عصاره هایی مانند شکر کردن. فقط ۱۸ درصد بزرگسالان آمریکا در سال ۲۰۰۰ از شیرین کننده های کم و یا بدون کالری استفاده می کردن. برطبق بررسی سال ۲۰۱۲ در مجله آمریکایی تغذیه بالینی، الان، ۲۴ درصد بزرگسالان و ۱۲ درصد از کودکان از جایگزینای شکر استفاده می کنن.

استویا جواب میده؟

استویا کالری نداره و با همون تغلیظ، ۲۰۰ بار شیرین تر از شکره. تحقیقات دیگه نشون میده استویا ممکنه امتیازات سلامتی بیشتری داشته باشه. با در نظر گرفتن یه مقاله در مجله غذایی دارویی در سال ۲۰۱۷ ، استویا دارای پتانسیل واسه درمان بیماریای غدد درون ریز مانند چاقی، دیابت و فشار خون بالا هستش، اما تحقیقات بیشتری لازمه.

بقیه تحقیقات هم اینکه نشون میده که استویا می تونه واسه افراد گرفتار به دیابت نوع ۲ فایده هایی داشته باشه، اما کاترین اولبریچ، داروساز ارشد در بیمارستان عمومی ماساچوست در بوستون و یکی از بنیانگذاران ” همکاری تحقیقات استاندارد طبیعی” میگه تحقیقات بیشتری لازمه. گروه اون دلایلی رو درباره گیاهان و مکملا بررسی می کنه.

اولبریج گفت: “تحقیقات موجود واسه به کار گیری استویا در فشار خون بالا امیدوار کننده س.” ایشون اضافه کرد که استاندارد طبیعی واسه کارآیی در کاهش فشار خون به گیاه استویا  “درجه B” میده.

یه منبع شیرین بدون کالری که ازنظر تئوری و واسه رژیم غذایی یه راه حل روشنه. اما چند مطالعه نشون میده که جانشین کردن شکر با شیرین کننده های مصنوعی یا کم کالری ممکنه در آخر به کاهش وزن در زندگی واقعی منجر نشه.

براساس گزارش مجله بین المللی “چاقی و مشکلات متابولیکی مربوط به اون”، یه مطالعه در سال ۲۰۰۴ نشون داد که در موشای صحرایی، شیرین کننده های کم کالری، شاید به دلیل نبود تناسب بین شیرین کننده در نظر گرفته شده، و کالری مورد انتظار از شکر، باعث بروز خوردن زیادتر از اندازه در اونا شد. پس از اون نویسنده این مطالعه گفت که آدمایی که از شیرین کننده های مصنوعی استفاده می کنن، ممکنه از مشکلات بهداشتی به وجود اومده به وسیله شکر زیادتر از اندازه، از جمله سندرم متابولیک، که می تونه پیش درآمدی واسه دیابت باشه، رنج می برن.

دکتر سوزان سویترز تو یه نظریه در مجله “گرایشات دردرون ریز شناسی و متابولیسم” گفت: “تعدادی از تحقیقات نشون میده آدمایی که به طور منظم ASB (نوشیدنیای مصنوعی شیرین شده) مصرف می کنن، در مقایسه با آدمایی که از ASB استفاده نمی کنن، در خطر بیشتری هستن.”

با این وجود دلایلی هست که به کار گیری استویا در کوتاه مدت، باعث تغییر عادات غذایی نشده و یا به سوخت و ساز بدن آسیب نمی زنه. یه مطالعه در سال ۲۰۱۰ در نشریه “اشتها” چندین شیرین کننده مصنوعی رو در برابر قند واسه ۱۹ فرد گرفتار به چاقی و ۱۹ فرد لاغر آزمایش کرد.

این مطالعه نشون داد افراد بعد از مصرف غذای ساخته شده با استویا به جای شکر، پرخوری نکردن. قند خون اونا پس از مصرف غذای ساخته شده با استویا، پایین تر از موقعی بود که اونا غذای جفت و جور شده با قند مصرف کرده بودن، و خوردن غذا با استویا درمقایسه با وقتی که اونا غذایی جفت و جور شده از ساکارز یا اسپارتام مصرف کرده بودن، منتهی به سطح انسولین پایین تر شد.

با این حال، مطالعه دیگری در مجله بین المللی چاقی، که در دسامبر ۲۰۱۶ منتشر شده، دریافت که پس از خوردن شیرین کننده های بدون کالری، مانند استویا، قند خون زیاد شده در افراد مورد آزمایش، بسیار بیشتر از وقتیه که اونا شکر واقعی خورده ان.

با اینکه، هنگام به کار گیری یه شیرین کننده صفر کالری، افراد مورد آزمایش، نسبت به وقتی که شکر منظم مصرف کرده بودن، کالری بیشتری دریافت نکردن. “Siew Ling Tey که یه پژوهشگر و نماینده یه آژانس واسه علوم، فناوری و تحقیقات (A * STAR) است، در بیانیه ای در سنگاپور گفت: “درمطالعه حاضر، انرژی ذخیره شده از جایگزینی شکر با شیرین کننده های غیر مغذی به طور کامل در وعده های بعدی جبران شد”.

به کار گیری استویا ایمنه؟

همونطور که قبلا ذکر شد، واسه این که بدونیم استویا واسه مصرف ایمنه یا خیر، بستگی به این داره که منظور فرد از دریافت استویا چیه. اداره غذا و داروی آمریکا، اضافه کردن برگهای استویا یا عصاره استویای خام رو به خاطر افزودنیهای غذایی تایید نکرده.

اداره غذا و داروی آمریکا اخطار میده که تحقیقات در مورد استویا به این شکل، موجب افزایش نگرانی در مورد کنترل قند خون و اثرات اون بر سیستمای تولید مثل، قلب و عروق و سیستم کلیوی می شه. با این حال، FDA شرکتا رو مجاز به به کار گیری Rebaudioside A، یه ماده شیمیایی جدا شده از استویا به عنوان یه افزودنی مواد غذایی در اجناس شیرین کننده خود کرده.

اداره غذا و دارو FDA این اجناس رو مانند Truvia به عنوان GRAS طبقه بندی می کنه، اما برطبق FDA این اجناس استویا نیستن. اداره غذا و داروگفت:”کلا، Rebaudioside A با استویا فرق داره ازاین نظر که این محصول بسیار پالایندهه. کالاهایی که به عنوان استویا به فروش می رسن، عصاره استویا یا برگهای استویا هستن که Rebaudioside A بخشی از اون هستش.”

بعضی از نگرانیای بهداشتی در مورد گیاه استویا هست. استویا ممکنه فشار خون رو کم کنه، که واسه مصرف بعضی از داروهای فشار خون مورد توجه قرار می گیره. همینطورتحقیقات ادامه داری هم درمورد مواد شیمیایی خاصی که در حالت عادی در استویا به وجود میاد و ممکنه باعث جهشای ژنتیکی و سرطان شه، هست.

اولبریچ گفت: “هنگام به کار گیری داروهایی که ممکنه قند خون رو پایین بیارن، هشداری هست. آدمایی که انسولین یا داروهای دیابتی رو به صورت دهانی مصرف می کنن، باید از طرف یه متخصص مراقبتای بهداشتی حرفه ای، از جمله یه داروساز، تحت نظارت و بررسی دقیق قرار گیرند.”

اولبریچ اضافه کرد:استویا هم اینکه ممکنه با داروهای ضد قارچ، ضد التهاب، ضد میکروب، داروهای ضد سرطان، ضد ویروس، کنترل کننده های اشتها، بسته کننده های کانال کلسیم، داروهای کم کننده کلسترول، داروهای افزایش ادرار، داروهای باروری و بقیه داروها، تداخل بسازه. ایشون پیشنهاد می کنه که مردم باید قبل از عزمشونو جزم کردن واسه مصرف استویا در مقادیر زیاد، با دکتر خود صحبت کنن.

برگردونی: آزاد فلاح

.

منبع : hidoctor.ir

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *